Indian Street Food & Co | Sweden

När den indiske premiärministern själv får välja

När den indiske premiärministern Narendra Modi besökte Stockholm den 16–17 april, fick entreprenören och kocken Dheeraj Singh från Indian Street Food & Co uppdraget att servera all mat. Sammanlagt serverades Narendra Modi 220 vegetariska och veganska rätter vid fyra olika tillfällen. Rätterna var från Indiens alla hörn och några med svenska smaker.

”Premiärminister Modi tycker om att smaka på olika rätter. Några svenska ingredienser som premiärministern aldrig tidigare smakat och som han nyfiket bad mig berätta mer om var vit sparris, ramslök, björnbär och västerbottenost”, berättar Dheeraj Singh.

Dheeraj Singh som driver Indian Street Food & Co – restauranger, catering och food trucks – gjorde sig känd i indisk media redan 2015. Han vann priset Arlas Guldko 2015 och blev efter det tillfrågad om att servera den indiske presidenten Pranab Mukerjee vid sitt statsbesök i Sverige. Hans kokkonst blev mycket uppskattad av presidenten. Presidentens besök och entreprenören Singh som tagit indisk street food till Sverige, gjorde att Singh blev vida omskriven i indisk press.  Sedan dess är han en välkänd profil både i hemlandet Indien och i indiska kretsar i Stockholm. Singhs ovanliga förmåga att laga mat från hela Indien och inte bara från en region, bidrar också till hans popularitet.

Indian Street Food & Co’s popularitet i Stockholm hänger också ihop med att kunderna är mer miljö- och hälsomedvetna och allt oftare väljer vegetarisk eller vegansk mat. Singhs mål är att servera vällagad och ofta vegetarisk mat utan att det ska kosta för mycket.

”Våra kunder i Sverige vill ha snabb, prisvärd, vällagad mat som smakar gott. Vi använder aldrig halvfabrikat utan lagar allt från grunden. Min känsla för mat är vad som driver mig. Jag vill ta det indiska köket till en ny nivå”, säger Singh.

Singh kommer från Manali i Norra Indien, där hans pappa drev en restaurang. 2004 scoutades han av företaget Indiska för att starta upp restaurangen Hurry Curry i Stockholm. 2014 grundade han Indian Street Food & Co tillsammans med vännen och it-entreprenören Johan Parmar. Singh har vunnit flera priser som Food Truck-SM och Nordiska Mästerskapen i kategorin vegetarisk mat 2017.

Indian Street Food & Co är ett snabbväxande företag som erbjuder catering, har två food trucks och restauranger på Drottninggatan och St Eriksgatan. En tredje restaurang öppnas inom kort i Hammarby Sjöstad.